Libertas Keskus osales eelmise aasta oktroobris alanud ja eelmisel nädalal lõppenud Töötukassa ja Saue valla poolt organiseeritud tööharjutuse ühisprojektis. Projekt oli mõeldud Saue valla Turba, Lehetu, Nissi ja Laitse kandi elanikele, kes on tööturult pikalt eemal olnud ja kellel on olnud probleeme alkoholi ja uimastite tarvitamisega.

Tööharjutuse eesmärgiks oli pika-ajalised töötud uuesti tööturule suunata ja nende sõltuvuslikku käitumist muuta. Gruppi juhendas “nähtamatute tiibadega ingel” Tiiu Aavik, kes väga erineva taustaga seltskonna oma inimliku soojusega üheks suutis liita. Kõik osalejad saabusid hommikuti meeldiva teadmisega, et maailmas on vähemalt üks koht, kus neid tegelikult ka oodatakse. Seda segas ainult aegajalt sõltuvusest tekkinud tagasilangused. Meie Libertas Keskusest olimegi projektis lisajõuna abiks, et sõltuvuses inimesed tagasilangustest hoolimata oma eludega edaspidi paremini hakkama saaksid. No ja et nad mõistaksid üleüldse, millised sellise haiguse põdejatel normaalseks eluks väljavaated on.

Tööharjutus

Tööharjutuse tulemusena said peaaegu kõik osalejad endale üle hulga aja jälle kehtivad ID-kaardid, kõik hakkasid käima vajalike arstide juures, tehtud said tänasel päeval olulised vaktsiinid ja nii mõnigi osaleja sai võlanõustaja juures oma tegelikust rahaseisust pildi ette.

Töötukassa jaoks oli muidugi kõige olulisem, et üks teenusel osalenud klientidest endale alalise töökoha leidis, et üks sellest seltskonnast saab lähitulevikus tööle (ta jäi vahetult enne tööleminekut haigeks) ja et 2 osalejat on töö leidmisele väga lähedal.

Mis veel väga oluline on – tööharjutuse tulemusena said selles osalejad panustada oma kogukondade paremasse väljanägemisse – tööd tehti Turba kultuurimaja ümbruse paremaks muutmisel, osaleti Lehetu seltsimaja sisemuse remondis ja Nissi koguduse erinevatel objektidel. Seega said osalejad kaasa lüüa oma kogukonnale olulistes tegemistes.

Libertase ülesandeks oli osalejate sõltuvuslikku käitumist muuta, et nad tööharjutuse lõppedes vähemalt mõistaksid ja tunnistaksid oma sõltuvusega seotud probleeme ning oleksid valmis nendega ka edaspidi tegelema. Ehk siis olema valmis läbi AA või mõne muu sõltuvusravi- või eneseabisüsteemi jätkama edasise taastumisega.

Meie jaoks oli kõige olulisem, et kõige suurema probleemiga inimene suutis tööharjutuse lõppedes saavutada olukorra, kus ta on selle aja jooksul suurema osa kaine olnud ja oma täiesti lootusetust olukorrast sügisel tänaseks ajaks uue elamispinna saada. Tasapisi on ka tervis hakanud paranema ning ta on jõudnud arusaamisele, et edasise elukvaliteedi paranemise aluseks on pidev kainus.

Tööharjutusel

Sõltuvusnõustamine toimus, nagu meil tavaks on, läbi Minnesota programmi ja tööharjutuse lõppedes oli 4-l osalejal selge, et oma elu parandamiseks tuleb sõltuvuslike probleemidega ka edaspidi tegeleda. Kes läbi Libertase süsteemi, kes eneseabirühmade kaudu ja kes läbi Saue valla sotsiaalsüsteemi. Oluline siin juures on, et kõigile soovijatele on olemas võimalused sõltuvusega tegeleda.

Täname Töötukassat, eriti Tiiu Vilms’i, Saue valla sotsiaalosakonda, eriti  Marelle Erlenheim’i, tööharjutuse eestvedajat Tiiu Aavikut ja kõiki Saue valla elanikke, kes tööharjutuses osalesid.

SUUR TÄNU TEILE KÕIGILE!

Kalle Libertasest,
Turba tööharjutuse sõltuvusnõustaja

Jälgige meid ka sotsiaalmedias:
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
Follow Me