Hea nimekirja olukordadest, mis viitavad, et Su lähedasel on alkoholi või uimastiprobleem avaldas Õhtuleht oma loos https://tervis.ohtuleht.ee/965481/kas-su-abikaasa-joob-liiga-palju-kui-su-kodus-juhtuvad-sellised-lood-on-toesti-pohjust-muretseda

Kui su kodus juhtuvad sellised lood, on tõesti põhjust muretsemiseks. Tänasel päeval on liigne alkoholi- ja uimastitarvitamine ilmselt väga paljudes peredes levinud probleem. Inimesed, kes on harjunud ainult õhtuti mõned tunnid koos kodus olema või üleüldse oma lähedasi iga kahe nädala tagant nägema, on nüüd sunnitud koos olema 24/7 ja seda juba kuu aega. Peale selle veel hirm homse päeva ees. See võib panna kannatuse katkema ja nö „katuse sõitma“. Lihtsaimateks vahenditeks pinge maha saamiseks aga on alkohol ja uimastid.

Nii et juuakse-tarvitatakse ja seda suurtes kogustes. Kui sulle tundub, et su abikaasa joob liiga palju, on loomulik, et oled mures. Kuid probleem pole siin mitte ainult jooja poole peal, ka tema kaaslane käitub tavaliselt ebaadekvaatselt. Kaaslase mure väljendub sageli õiendamisena ja varsti ongi riid käes. See pole tegelikult ju eesmärk ega ka suhte jaoks hea!

alkoholismi-ravi
Foto: Pexels

Kuidas oleks õige käituda ja mida teha? Kuidas aru saada, et joomine on muutunud probleemiks? Kui sinu kodus on joomisega seotud allpool loetletud asjad, on põhjust tunda muret ja otsida abi.

  • Riiud. Joomine ei põhjusta riidu ilmaasjata.
  • Sa ei saa teha plaane. Sul on raske midagi plaanida, sest sa ei tea kunagi, mis seisundis on su lähedane või kui suur on ta pohmell.
  • Ta ei pea lubadustest kinni.
  • Alkoholiga liialdaja lähedasest saab varjaja ja selgitaja, näiteks tööluusi korral. Teise eest hoolitsemisest ja tema jamade klaarimisest saab harjumus.
  • Lähedasena muutud alati vihaseks, kui kaaslane joob. Viha sünnib harva tühja koha pealt, vaid selle taga on segu pettumusest, häbist, solvumisest ja hirmust.
  • Teie perre saabub häbenemine ja salatsemine. See muutub nagu täistööks, nii et enam pole piisavalt aega sõpradega kohtuda või külas käia.
  • Üks on kogu aeg kodust ära – kas füüsiliselt või vaimselt. Kodune elu köidab teda üha vähem. Asjad, mis olid talle enne tähtsad, jäävad tagaplaanile. Sest tarvitamisest on saanud tema suurim armastus.
  • Tekivad rahaprobleemid.

Mida sellises olukorras teha ja mida mitte?

  • Tee endale selgeks, kui tõsine on probleem. Tea enda piire, et sa ei hakkaks ise liiga palju jooma.
  • Jaga oma muret inimestega, kel on olnud sarnaseid probleeme. Võta ühendust CoDA või näiteks minuga Libertase kodulehe kaudu
  • Loe meie kodulehel infot kaassõltuvuse kohta
  • Mõtle, ehk on olemas mõni inimene, keda su lähedane kuulaks paremini kui sind.
  • Ära lasku lähedasega lõpututesse vaidlustesse teemal, kas tal on alko- või narkoprobleem.
  • Ära lepi tema lõputute lubaduste ja selgitustega.
  • Ära ürita leida selgitusi või õigustusi, miks ta joob ja/või tarvitab. Tema jaoks on põhjus alati mujal
  • Otsi professionaalset nõu ja abi.

Just abi otsimine ongi tegelikult ainuke olukorrast tervelt välja tulemise võimalus. Ja tegelikult pole vahet, kas see kõik lõpeb lahutuse eraldi elama hakkamise või teineteise uuesti leidmisega. Oluline on, et kõik osapooled läheksid professionaalidelt abi otsima ja lõpetaksid üksteise kallal närimise.

Kui Sa seda lugu meie kodulehelt loed, oledki jõudnud abiotsimiseks õigesse kohta. Libertases on võimalik abi leida nii alkohoolikul, narkomaanil, tabletisõltlasel kui ka tema lähedasel – kaassõltlasel.

Tehke ära testid ja võtke meiega meili libertas@libertas.ee või telefoni 5043547 teel ühendust. Meie töötame ka koroona-ajal. Igal kolmapäeval kell 18 toimub kaassõltuvuse tasuline skaibirühm hinnaga 10 eurot kord. Individuaalne nõustamine 50 eurot kord. Tasuta nõustamiste võimalused käivad läbi tööalase rehabilitatsiooniprogrammi.

Õhtulehe artikli, kohtuullisesti.fi ja Minnesota programmi materjalid võttis kokku Kalle Hallik

Jälgige meid ka sotsiaalmedias:
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
Follow Me