Alates mai lõpust on meie juures koos käinud Kaassõltuvust tutvustav suvekool. Oleme vaadelnud kaassõltuvuse eri tahke paljudest erinevatest vaatenurkadest. Meile on suureks abiks ja eeskujudeks olnud 12 sammulise programmi järgi vastava õppematerjali välja töötanud Melodie Beattie ja Valentina Moskalenko. Ja muidugi osavõtjad. Sest tegelikult olete just teie kujundanud iga kord selle ainulaadse ja teraapilise õhkkonna, mis on aidanud loodetavasti teil endil oma kaassõltuvuslikust koormast pisutki Libertasesse maha jätta ja siit läbi teiste osaliste ning nõustajate midagi uut ja head kaasa võtta.

Tänaseks on üle poole programmist läbi. Olulisematest asjadest oleme õppinud päevikut pidama, ennast teadlikult jälgima ja esilekerkinud või juba pikka aega üleval olnud probleemid rühmas välja rääkima. Peale selle oleme läbi käinud oma tunnetespektri, õppinud hakkama saama äkiliste tundepuhangutega, kuidas vähendada või üldse lõpetada oma kontrolliv käitumine, kuidas probleemideta eelmalduda probleeme tekitavast inimesest või mõnest väiksemast-suuremast probleemist endast, kuidas lõpetada regeeriv käitumine, kuidas panna piire, kuidas parandada lapsepõlve ja andestada oma vanematele, kuidas tõsta oma enesehinnangut ning vabaneda ohvrirollist.

Ees ootavad töötoad, kus õpime nõkse, mis aitavad meil ohvrirollist vabaneda, leinaprotsessi läbida, me saame enesekindlust teadmisest, et me oskame ise ka mõelda ja et oleme võimelised endile päris omad eesmärgid püstitama. Lõpuks aitame meil iseendid aktsepteerida ja ennast positiivselt määratleda. Sellega on programm läbi, kuid nn elukestev õpe jätkub. Kas see toimub peatselt avatavas kinnises rühmas või CoDA rühmades on juba teie endi valida või jõuate järeldusele, et saate ka ilma selle raske tööta iseeneses hakkama ja ei tee rohkem enam midagi.

Meie näitame teile kätte ainult teeotsad, siit edasi peate te juba ise minema. Oktoobris kolib töötuba teisipäeva õhtult neljapäeva õhtule ja hakkab toimuma nagu suvelgi – üle nädala – 12-ndal, 26-ndal oktoobril, 9-ndal ning viimane 23-ndal novembril.

Üheks edasiminemisvormiks ja suvekoolis käinutele ka mingil määral kordamiseks on oktoobris alustav ja Minnesota programmil põhinev kaassõltuvusest vabaneda aitav kinnine grupp. Gruppi võtame maksimaalselt 9 inimest ja programmi käigus sinna uusi inimesi juurde ei tule. Koos hakatakse käima esialgu 1 kord nädalas, vajadusel ja kokkuleppel võib see ka tihedam olla. Erinevus suvekoolist on see, et iga grupiliige saab olulisemalt suuremat tuge nõustajatelt ning ka teistelt grupiliikmetelt, kogu programm seotakse iga osaleja isikliku looga ja nõustaja järelvalve all toimub pidev areng. Programmi pikkuseks on 13 sessiooni e esialgu 13 nädalat ning maksab 250.- eurot. Programmi lõppedes on võimalik  jätkata CoDA-s.

Jällekohtumiseni Libertases.

Kalle, sõltuvusnõustaja

Jälgige meid ka sotsiaalmedias:
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
Follow Me